V Bardejove vrcholia slávnosti Roku Leonarda Stöckela

31.10.2010 Bardejov

Bardejov 31. októbra (TASR) - Slávnosti spojené s Rokom Leonarda Stöckela, bardejovského rodáka reformátora, pedagóga a humanistu vrcholia počas tohto víkendu v Bardejove.
Ako informovala Edite Škodová z komunikačného centra Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV), program slávností sa začal v sobotu 30. októbra koncertom v Evanjelickom kostole sv. Cyrila a Metoda.
\"Koncert bol zorganizovaný v rámci roku Johana Sebastiana Bacha a jeho diela predniesla Anna Predmerská – Zúriková z Bratislavy, \" uviedla Škodová.
Bohatý program slávností pokračuje dnes slávnostnými Božími službami. \"Služby Božie pri príležitosti 500. výročia narodenia Leonarda Stöckela sa konajú za účasti Zboru biskupov ECAV na Slovensku a mnohých predstaviteľov cirkvi a spoločenského života. V rámci služieb Božích bude oceneným osobnostiam evanjelickej cirkvi odovzdaná Cena Leonarda Stöckela, \" dodala Škodová.
Bezprostredne po skončení služieb Božích bude nasledovať položenie základného kameňa Múzea Leonarda Stöckela v priestoroch Gründlovského domu. \"Snahou cirkevného zboru je vytvoriť v priestore Radničného námestia miesto, ktoré by domácim aj návštevníkom pripomínalo odkaz bardejovského rodáka, múzeum, ktoré by nebolo iba expozíciou exponátov, ale miestom stretania sa ľudí rôznych generácií a odovzdávania skúseností života a viery, \" spresnila ďalej Škodová.
V popoludňajších hodinách sa v Centre voľného času uskutoční vernisáž výstavy Sakrálna architektúra ECAV na Slovensku v rokoch 1990 – 2010 a prezentácia knihy Andreja Hajduka L. Stöckel život a dielo. \"Výstava o sakrálnej architektúre, ktorou sa prejavila viera a odhodlanie evanjelických veriacich v čase opätovne získanej slobody náboženského prejavu, bola prvý raz vystavená v Žiline na oslavách 400. výročia Žilinskej synody. V nasledujúcich mesiacoch ju inštalovali na viacerých miestach našej cirkvi. Pri príležitosti osláv narodenia L. Stöckela je výstava inštalovaná v priestoroch veľkej sály Centra voľného času na Dlhom rade, kde si ju návštevníci môžu pozrieť počas dvoch týždňov, \" doplnila Škodová.
Súčasťou vernisáže bude aj prezentácia knihy, ktorá v prvom vydaní vyšla len v skromnom počte ako učebný text. \"Okolnosti tohoročného jubilea sa stali pre nás výzvou vrátiť sa k tomuto populárne spracovanému súhrnu životopisných údajov a hodnotenia osobnosti Leonarda Stöckela, \" poznamenala Škodová. Dodala, že na výstave bude k dispozícii aj zborník z Teologickej vedecko-historickej konferencie 2010 na tému Žilinská synoda 1610 a iná literatúra.
 

Vyberte región